Téli fürdőzés: így ússzuk meg a megfázást

Téli fürdőzés: így ússzuk meg a megfázást

Télen nehéz volna jobb módszert találni egy kellemes fürdőzésnél arra, hogy testünket és lelkünket kicsit megmelengessük. Azonban van néhány alapszabály, amit nem árt betartani, ha gondtalanul szeretnénk élvezni a gyógyvíz áldásos hatását.

1. Ha a szabadban is szeretnénk "pancsolni", akkor a legcélszerűbb első állomásként beiktatni a kültéri medence meglátogatását. Még ha nem is vizezzük be a fejünket, akkor is könnyen megizzadhat fejbőrünk a forró vízben vagy a szaunában, vizes hajjal pedig nem szerencsés a hidegben tartózkodni.

2. Ha lehetséges használjuk a beltéri medencék kiúszóit és úgy menjünk át a kinti medencébe. Természetesen valószínűtlen, hogy valaki abban a néhány másodpercben fázna meg, míg a szabad levegőn átsétál egyik vízből a másikba, de nem árt az óvatosság.

3. Közvetlenül szaunázás vagy gőzfürdő után ne menjünk kültéri medencébe. A nagy forróságban valószínűleg a hajunk is vizes lett ezért jobb, ha várunk egy kicsit, míg valamennyire megszárad üstökünk.

4. Vigyünk magunkkal egy extra törölközőt a fürdőbe, hiszen ha minden mártózás után türcsibe csavarjuk magunkat, a textil valószínűleg nagyon hamar át fog ázni, úgy pedig már nem melegít. Fázósaknak nagy könnyebbség lehet, ha ilyenkor van náluk tartalékban még egy törölköző.

5. Hideg időben ne rohanjunk haza a fürdőből. Hagyjunk időt szervezetünknek, hogy normális hőmérsékletűre hűljön és szárítsuk meg alaposan a hajunkat. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg legyen nálunk sapka is.


Néhány tipp, hogy hol érdemes kipróbálni a téli fürdőzést:

Tartalomhoz tartozó címkék: hír